Wijnen

Val d'Aosta Piemonte Lombardia Trentino-Alto-Adige Veneto Friuli Liguria Emilia-Romagna Toscana Umbria Marche Lazio Abruzzo Molise Campania Basilicata Puglia Calabria Sicilia Sardinia

< Klik op de kaart voor het assortiment  per regio / wijngebied   

 

De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een zeer toepasselijke naam. Italië is een wijnland bij uitstek; in letterlijk alle gewesten wordt wijn verbouwd! Het land is groot, gevarieerd en tegelijk ook onbekend. Het enorme aantal verschillende druivenrassen in combinatie met de grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden biedt de avontuurlijke wijnliefhebber een enorme uitdaging. 

Hoewel Italië een mediterraan land is, zorgt de geografische spreiding ervoor dat de druiven onder verschillende klimaat omstandigheden groeien. Het noorden is in de regel wat koeler en natter dan het zuiden. Een belangrijke kwaliteitsfactor in dit verband is de ligging van de wijngaarden. Vooral in het warme zuiden geldt: hoe hoger hoe beter. 

Italië is eeuwen lang een land geweest van onafhankelijke regio's. Elk van die regio's ontwikkelde een eigen identiteit. In taal en gebruiken, in de keuken en in de wijnbouw. Het land kent een enorme veelheid aan inheemse en internationale druivenrassen. 

Van al die rassen verdienen er minstens twee een speciale vermelding: nebbiolo en sangiovese. De eerste gedijt alleen maar in Piemonte. De tweede is in grote delen van het land aangeplant, maar dankt zijn reputatie aan de vooral aan de grote wijnen uit Toscane. Beide geven rode wijnen van internationale allure. 

Op het gebied van vinificatietechnieken biedt Italië eveneens een grote variatie. Een van de meest in het oog springende gebruiken is het laten indrogen van al geplukte druiven. Deze techniek wordt toegepast voor zogeheten recioto en passito wijnen. 

Etikettering

Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Vino da Tavola (VdT) 

Benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Omvatte tot voor kort ook experimentele topwijnen, maar die zijn tegenwoordig meestal geklasseerd als IGT.

Indicazione Geografica Tipica (IGT)

Een soort tussencategorie voor experimentele wijnen die om de een of andere reden niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, bijvoorbeeld omdat men niet-traditionele druiven gebruikt of ongebruikelijke vinificatietechnieken toepast. Deze aanduiding zegt dus eigenlijk alleen iets over het herkomstgebied. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en gaan daar soms nog overheen.

Denominazione di Origine Controllata (DOC)

De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de appellation contrôlée in Frankrijk en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op o.a. de begrenzing van de streek, toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC.

In combinatie met een streeknaam kom je regelmatig de term Classico tegen. Het gaat dan om het oorspronkelijke kerngebied van een DOC dat meestal ook de beste kwaliteit oplevert. Riserva slaat op wijnen van superieure kwaliteit met een verplichte rijpingsduur. Hoe lang hangt af van de afzonderlijke DOC(G)'s.