Vleeswaren

Salumi is een algemene term voor alle gerookte en gedroogde vleesproducten, van salami tot gerookte en gekookte ham en pancetta en coppa. Het varken is meestal de bron van al deze prachtige vleeswaren. Vrijwel iedere streek in Italië heeft zijn eigen specialiteiten. Mediterra heeft een uitgebreid assortiment Italiaanse vleeswaren, maar voert ook de meest bekende Spaanse vleeswaren.

Prosciutto crudo, een gezouten aan de lucht gedroogde ham van varkensvlees, is dé ham waardoor Italië wereldberoemd is geworden. De meest bekende is de prosciutto di Parma (parmaham) afkomstig uit een wettelijk vastgelegd gebied rond de stad Parma, de San Daniele uit Friuli wordt door sommigen nog beter gevonden dan de parmaham en is iets magerder. Mediterra voert kwaliteitshammen van leveranciers Fiorucci en Garagnani.

Er zijn verschillende soorten salami, een worst gemaakt van gedroogd varkensvlees, die per regio verschillen door de verschillende verhoudingen tussen mals en vet vlees en de toevoegingen van verschillende kruiden en specerijen. Een aantal bekende soorten zijn: Salame Felino, Spianata Romana, Salame Milano, Salame Napoli en Cacciatore. Salami betrekt Mediterra bij Fiorucci, Alsenese en Simonini.

Daarnaast kent Italië nog verschillende vleeswarenspecialiteiten zoals:
Mortadella, Coppa, Pancetta en Bresaola. Leverancier Fiorucci heeft een zeer breed aanbod van de meest uiteenlopende vleeswarenspecialiteiten.