Tomatenproducten

Elk jaar kijkt een groot deel van de internationale voedingswereld reikhalzend uit naar de tomatenoogst in Italië. Terwijl de Italiaanse economie grotendeels platligt vanwege de zomersluiting van nagenoeg alle bedrijven, is er in het zuidelijk deel van het land een en al hectiek vanwege de tomatencampagne.

De vers geoogste tomaten zullen tot volgende zomer in geconserveerde vorm wereldwijd dienen als basisingrediënt voor pizza’s, pasta’s en andere culinaire toepassingen. Nog altijd betrekt een groot deel van de wereld zijn gepelde tomaten vanuit Italië, waar een combinatie van geografische en klimatologische omstandigheden en een gespecialiseerde industrie tomatenconserven van de hoogste kwaliteit oplevert.

De “pomodori” (gouden appels) worden meest verbouwd in de regio Puglia, de hak van de laars, terwijl de verwerkende industrie zich bevindt aan de andere kust in de regio rond Napels. Zo wordt er beweerd dat in de maand augustus de autostrada tussen Bari en Napels vanaf de maan is te herkennen als een rode lijn, veroorzaakt door de continue stroom open vrachtwagens gevuld met tomaten.

Vanaf eind juli tot half september is de markt volop in beweging. Elke onweersbui, extreme hitte of droogte geeft aanleiding tot sterke prijsschommelingen en speculatie. Het is aan de importeurs de kalmte te bewaren en met expertise en betrouwbare marktinformatie het moment te kiezen om de eigen markten het komende jaar goed te kunnen bedienen met de juiste kwaliteit, prijs en hoeveelheid.

Alessia tomatenconserven zijn inmiddels een begrip in Nederland. Mediterra maakt elk jaar een selectie van de beste tomaten: heel, in blokjes, als fijne of grove pulp en in diverse verpakkingsvarianten. De langwerpige, hele gepelde tomaten van het ras ‘Roma’ zijn bij uitstek geschikt voor de pizza, terwijl de tomatenblokjes van ronde tomaten veelal worden gebruikt voor de bereiding van sauzen. Voor snel gebruik is de ‘Polpa di pomodoro’ bijzonder geschikt.

Uiteraard kunt u ook bij Mediterra terecht voor zongedroogde tomaten in diverse verschijningsvormen.