Kaas

De geschiedenis van kaas in Italië is nauw verbonden met de geografische omstandigheden. Uit het noorden komen soorten als gorgonzola en mascarpone, uit het midden de beroemde parmezaanse kaas en uit het zuiden mozzarella en provolone. 

DOC (denominazione di origine controllata) is het brandmerk om aan te geven dat het product volgens de traditionele methode en de regels gesteld door het consorzio gemaakt is.

Van de bergweiden in het noorden komen soorten als fontina, gorgonzola, mascarpone, asiago, grana padano en taleggio. Gorgonzola is de koning van de Italiaanse blauwe kazen. Het is een romige kaas met een hoog vetgehalte en de smaak kan variëren tussen zacht en pikant. Mascarpone is een verse roomkaas uit Lombardije. Hij is te vet om zomaar te eten en wordt dan ook als room gebruikt in hartige en zoete gerechten. Waarvan Tiramisu wel de bekendste is. Taleggio is een halfharde kaas met een hoog vetgehalte uit Lombardije en is zacht van smaak met een ziltig aroma.

Uit Midden-Italië komt de beroemdste kaas: de parmigiano reggiano, parmezaanse kaas. Dit is waarschijnlijk de beroemdste Italiaanse kaas, een harde kaas van koemelk, die alleen in een nauwkeurig afgebakend gebied rond Parma gemaakt mag worden. Deze kaas krijgt op de korst een stempel “Parmigiano Reggiano. De kaas ligt minimaal twee jaar te rijpen, waardoor er een kruimelige structuur ontstaat met een plezierige, licht zoute smaak. De goedkopere variant is de grana padano, waarvan de structuur iets korreliger en de smaak iets scherper en zouter is en waaraan minder hoge kwaliteitseisen worden gesteld. Om één wagenwiel Parmigiano reggiano te maken is zo'n 600 liter melk nodig.

In het zuiden vind je diverse bekende zachte kazen. Mozzarella is een zachte wrongelkaas. De beste mozzarella wordt in de streek rond Napels gemaakt van buffelmelk, hij is vochtig en heeft een unieke smaak. Provolone is een wrongelkaas met een dichte, zachte structuur. Ricotta is een zachte wrongelkaas met een laag vetgehalte, die zowel in hartige als zoete gerechten wordt gebruikt. Pecorino, de soortnaam voor schapenkaas, is daarentegen een harde kaas met een zoutige, pikante smaak en veelal afkomstig uit Rome en Sardinië.

Mediterra heeft een compleet assortiment Italiaanse kazen uit voorraad leverbaar, alle speciale soorten kunnen op bestelling geleverd worden. Onze producten worden geleverd door Latteria Soresina en Igor.